Strikketøy er mest miljøvennlige

 

Hobbyen med å strikke klær har gått som en farsott over landet. Det er ikke lenger bare bestemødre og gamle som strikker, men både unge kvinner og gutter som tar fatt med de to pinnene. Det er ull som er hovedingrediensen, men selv strikketøy kan inneholde plast. Derfor er det lurt å se på hva slags garn man velger.

Det er mye å spare på å gå med plagg av ull, både fordi de er varmere og er billigere å produsere. Det kreves nesten ikke noe energi for å produsere garn om man ser bort fra foret til sauen. Det er vanligere å strikke plagg til seg selv nå. En av favorittene er mønstret strikkegenser for dame, som har et mønster på ensfarget bunn.

Interessen for strikking har også ført til at flere kjøper strikke-klær. Og det er ikke bare på grunn av det miljøvennlige aspektet, mange elsker nettopp de strikka plaggene.

Hvorfor er strikka bedre

Mange skjønner ikke hva som er problemet med klær, men det er mange ting som gjør det til en miljøutfordring:

  • Stort forbruk av vann til klesproduksjon
  • Billige, dårlige klær kastes hvert år
  • Kjemikalier og plast i klær
  • Overforbruk av klær

Disse tingene er bare noen få av problemene som motebransjen står ovenfor, og derfor er det fint at de også elsker strikka klær. Det er sau som står for ulla, og den er de glad for å bli kvitt fra tid til annen. I Norge er det 2 millioner sauer som gir 4000 tonn ull hvert år. Det kan blir til rundt 8 millioner gensere det! Dessuten blir det god mat av den.

Ull reduserer strømregninga

Kalde vintre krever mye strøm i Norge. Vi har blitt vant til god temperatur i alle rom, men kunne ha redusert strømregninga betraktelig om vi var villig til å gå med ull. Og det er vi i ferd med å gjøre, i og med at vi skal gjennomføre det grønne skiftet. Ull er moderne og fremtidsrettet, så det bør alle bidra med. I mens kan sauen vokse mer ull til garn.