Kan oppussing være miljøvennlig?

 

Nordmenn er verdensmestere på å pusse opp, men ofte brukes det altfor mange penger og ressurser på unødig oppussing. Det er for eksempel ikke nødvendig å bytte ut fullt brukbare møbler med noe nytt hvert femte år. Sats heller på møbler som varer lenge og ikke bytt dem før de er ødelagt.

Tapet er en god løsning

Hvis du vil gjøre endringer i hjemmet, kan du velge billige og enkle løsninger, for eksempel å legge nytt tapet. Med tapet i forskjellige farger og mønstre, kan du skape ulike stemninger i hvert eneste rom. Tapet er også mer miljøvennlig enn å legge nytt panel, og det er raskere gjort. Du kan få et rom som virker helt nytt bare ved å bytte tapet. Tapetet kan også si noe om personligheten din og kan bidra til økt trivsel og glede i hverdagen. Du finner tapet i forskjellige farger på familietapeter, alt til en rimelig pris.

Kombiner oppussing med miljøtiltak

Dersom du virkelig trenger å renovere skikkelig, bør du kombinere oppussingen med miljøtiltak. Skal du legge nytt panel på veggen, er det lurt å etterisolere samtidig, og kanskje sette inn nye vinduer. Hvis du skal legge nytt tak, bør du også isolere taket og kanskje til og med investere i varmepumpe eller solcellepanel. Dersom takrennene trenger å byttes, kan du investere i regnvannstønner som samler vannet. Det kan du deretter bruke i hagen. Når badet skal pusses opp, vil du tjene på å kjøpe sparedusj og sparetoalett, og kanskje investere i en solfanger som hjelper til med å varme opp vannet.

Vurder hva du trenger

Det er lurt å alltid vurdere hva du faktisk trenger å gjøre av oppussing. Dersom huset er gammelt og har stort varmetap, er det viktig å etterisolere og bytte vinduer. Men hvis du bor i et hus som er nytt og godt isolert og ellers fungerer bra, er det mest miljøvennlig å minimere oppussingen. I stedet for å gjøre kjempestore endringer hvert femte år, slik mange gjør, kan du heller bytte tapet hvert femte år. Det er billigere og enklere, og du sløser ikke med ressurser. Familietapeter hjelper deg med å tilpasse antall ruller du trenger, og gir deg gode tips og råd for å lykkes med prosjektet.