Miljøvennlige leker

 

 

Mange bekymrer seg for miljøet, og leker er ikke akkurat det mest miljøvennlige der ute. En stor andel av dagens leker er laget av plast, og plast er et av de største miljøproblemene. For å gjøre det hele enda verre, er mange av dagens leker av dårlig kvalitet. De kan heller ikke repareres når de går i stykker, så da blir de bare kastet. Noen kaster til og med lekene bare fordi barna er ”lei av” lekene. De kjøper heller nytt, og det kan bli en stor miljøbelastning i lengden.

Recyclable garbage consisting of glass, plastic, metal and paper.

Kast mindre


En av løsningene er å kaste mindre. Man kan også kjøpe mindre leker. Hvis man vet at barna raskt går lei av lekene, er det kanskje bedre å si nei når de ønsker seg noe. Skal man kjøpe leker, må man i hvert fall satse på kvalitetsprodukter som holder en stund, og som eventuelt kan gå i
arv til yngre søsken. Hvis barna går lei av lekene, kan man også bytte leker med andre. Dere kan arrangere en byttedag i nabolaget. Det kan være like spennende for barna som å få nye leker fra butikken. En annen mulighet er å avtale med barnet at dersom det vil ha en ny leke, må det gi bort en leke til noen andre, kanskje til noen som har dårlig råd.

Velg andre materialer


Det er også lurt å unngå plastleker, hvis det er mulig. Før i tiden var mange leker laget av tre. Det fantes leketog og lekebiler på den tiden, også, men de var laget av naturlige materialer, og de kunne repareres dersom de gikk i stykker. Se etter treleker i en
lekebutikk. Eller sjekk om noen i nærområdet lager slike leker. Mange treleker, som byggeklosser eller tresverd, kan man også lages selv. Man trenger ikke å være spesielt Let you imagination take you away!nevedyktig for å få til slike ting. Eller sett fantasien i sving og bruk det dere har liggende, uten å lage noe bestemt ut av det.


Bruk fantasien mer


Fantasien er faktisk det beste leketøyet barna kan få. Lær dem å leke uten dyre leker. De kan finne på ting i naturen, og eventuelt lage små lekefigurer selv. På den måten trener de også opp fantasien og oppfinnsomheten.