Grønn varme

 

1200px-Smog_AthensDe fleste av oss har en samvittighet for naturen og miljøet. Samtidig tror vi gjerne at det å leve miljøvennlig vil kreve en masse tid og dyre investeringer. Det kan koste en del, hvis man vil ha et gjennomført grønt hjem, men stort sett er dette engangsinvesteringer som vil lønne seg på lang sikt. Det er også mange små, enkle grep vi alle kan gjøre for miljøet, som ikke koster penger. Alt som kreves er noen små forandringer av rutiner og god planlegging. Enkle ting som å bytte til sparepærer eller investere i sparedusj, kan gjøre en stor forskjell på strømregningen.

Planlegging lønner seg

Etterisolering av hus er en fornuftig måte å spare både penger og miljø. Et godt isolert hus gir lavere strømutgifter, samtidig som du har et lunt og varmt hjem hele vinteren. Isolering av hus er ikke bare fornuftig i eldre boliger, ettersom det mest sannsynlig vil forbedre energimerket på boligen. Energimerking har blitt obligatorisk for alle som skal leie ut eller selge hus som er større enn 50 kvadratmeter, og da kan et etterisolert hus komme godt ut økonomisk. Planlegger man å bygge et helt nytt sted å bo, kan passiv-hus være en god investering. Det kalles passiv-hus fordi tiltakene som gjøres er passive, som å sette inn ekstra gode vinduer og godt isolerte tak og yttervegger. Da er det fornuftig å følge opp med et godt ventilasjonsanlegg og varmepumpe, for å få en full grønn effekt. Solceller er også en smart oppfinnelse, og selv om huset vil koste noe ekstra å føre opp, vil det ikke ta lang tid før investeringen lønner seg.

Solceller er ypperlig bruk av naturens ressurser

Dagens forskrifter stiller samme strenge krav til alle nye hus som bygges, men reglene for å føre opp et passiv-hus er litt strengere. For eksempel må man ha tre lag med glass i vinduene i stedet for to, og vinduskarmen må være isolert. Norske myndigheter vil gjerne at alle nye hus skal ha kravene til passiv-hus, og innen 2020 kan dette bli pålagt. Ved å føre opp en fremtidens bolig når man bygger nytt, vil den øke i verdi og energiutgiftene vil bli lave. Dessuten er det en god investering for helsen å bo i et hus som ikke trekker og har god luftkvalitet. Solen er en energikilde som ikke går tom og solceller er godt egnet i Norge, selv om vi har størst behov for strøm om vinteren. Solcelle-utbygging er godt egnet her i nord, ettersom kjøligere vær holder temperaturen på solcellene lav og sånn sett minsker slitasje. Solceller, som ser ut som vanlig takstein, spås å være obligatorisk i de nærmeste årene, og et ypperlig tiltak for å spare miljøet.