Det grønne hjemmet

 

Mange vil gjerne leve grønnere og tenke mer på miljøet, men det er ikke alltid så enkelt. I en travel hverdag blir det ofte til at man gjør det raskt og lettvint, og folk tror gjerne at det ikke går å være miljøvennlig samtidig som ting skal være lettvint. Det er ikke nødvendigvis sant. Man kan gjøre mange miljøvennlige grep selv om hverdagen er travel. Det gjelder bare å tenke litt gjennom ting.

 

Kildesortering kan for eksempel bli enklere dersom man har en søppelbøtte for hver type søppel, som for eksempel en for glass og metall, en for plast, en for papir og så videre. Når man sorterer søppelet med én gang, går det mye raskere, og søppelbøttene kan stå i skapet under vasken. Man må også lære barna å kildesortere, og la dem selv få kaste eget søppel i rett bøtte. Gjør det til en lek. Da slipper de voksne å rydde så mye etter barna, og barna venner seg tidlig til å sortere riktig.

Growing house symbol like plant with leaves and roots

 

Etterisolering er en annen måte å spare strøm. Hvis man skal bygge nytt hus, kan man vurdere et passivhus. Disse husene koster mer, men samtidig sparer man penger i lengden, gjennom lavere energikostnader. Det kan også være fint å investere i solceller eller en varmepumpe. Noen tror at det å leve miljøvennlig betyr at man må ofre alt som heter kos og pynt, men slik er det ikke. Man må bare tenke litt mer gjennom hva man faktisk trenger. Selvsagt skal man pynte huset, men man trenger ikke å overdrive. Et sparsommelig hjem kan fort se mer utfylt og hjemlig ut med stilige plakater og veggbilder. Det er ofte bare enkle grep som skal til, og man kan få et veldig personlig hjem på denne måten.

 

Andre miljøvennlige tiltak i hjemmet er å bytte til sparepærer eller LED-lamper. Man kan dusje litt mindre, og satse på en sparedusj. Skal man være miljøvennlig, er det også lurt å velge kortreist mat, for denne maten har et mye mindre karbonavtrykk. Og som du sikkert allerede gjør: Sykkel og kollektivtransport er alltid å foretrekke foran personbilen.