Miljøvennlig hjem

 

De fleste av oss er klar over at det er vårt ansvar å ta vare på jorda og dens ressurser. Derfor utføres  det også stadig flere tiltak for å skåne miljøet, og fokuset på en bærekraftig utvikling er større enn noensinne.

 

Som forbrukere kan vi også på flere ulike plan selv bidra til å skåne miljøet, og ikke bruke mer ressurser enn høyst nødvendig. I de norske hjemmene har det i lang tid vært fokus på tiltak som for eksempel kildesortering, som skal skape gunstig materialgjenvinning hvor naturens verdifulle ressurser blir gjenbrukt.

 

Men det er ikke kun på kjøkkenet du kan gjøre miljøbevisste tiltak! Badet er også et ypperlig rom som kan brukes til å spare store mengder vannforbruk – på lang sikt sparer du deg i tillegg for store summer på strømregningen.

 

Kutt ned på vannforbruket

 

Så, hva er det du som privatperson kan gjøre for å bidra til en bærekraftig utvikling?  Vi har vel alle for eksempel hørt at man skal skru av vannet fra vasken mens vi pusser tenner.  Det finnes likevel flere løsninger som kan utgjøre større forskjeller, selv om det å skru av vannet under tannpussen selvsagt er bedre enn ingenting!

 

I følge Statistisk sentralbyrå har hver innbygger i Norge et gjennomsnittlig forbruk på 197 liter i døgnet, hvilket tilsvarer rundt 20 bøtter med vann! Dette er ganske sjokkerende høye tall! Hvordan kan ett enkelt menneske være i stand til å bruke 197 liter vann på kun ett døgn?

Store deler av dette massive vannforbruket stammer nok ikke fra tannpuss og håndvasking osv., men heller fra aktiviteter som krever store mengder vann.

 

 

Bidra til en bærekraftig utvikling

Få ting er vel bedre enn å ta et langt og avslappende bad i et deilig badekar eller boblebad etter en lang dag på jobb eller skole. Det finnes mange forskjellige badekar og boblebad å velge mellom- bare se her.

 

Men er du opptatt av å bidra til en bærekraftig utvikling, hvor vi tar godt vare på jordas ressurser så de kommende generasjoner kan få mest mulig utbytte av midlene, kan det å ta seg et langt bad i badekar kanskje føles som en ganske dobbeltmoralsk handling.

 

Men, det trenger det jo nødvendigvis ikke å være! Alt med måte, som det heter. Som mange har lært fra barnsben, skal man ikke la vannet renne unødvendig når man for eksempel pusser tenner eller vasker hender. Det samme gjelder for både dusjing og bading.

 

Når en dusjer kan man spare store mengder vann ved å for eksempel skru av vannet imens man påfører sjampo eller barberer legger. Et bad i bade-eller boblebad trenger heller ikke å gjøres så ofte, og kan for eksempel heller fungere som en ekstra belønning når man har utført bestemte gjøremål, og ikke som en del av den daglige rutinen. Et annet tips for å være mer miljøvennlig i hverdagen, er å ikke fylle karet helt til kanten.

 

Ved å følge disse tipsene, kan dine daglige vaner på baderommet bidra til en miljøvennlig og vannbesparende utvikling!