Spis «rågod» mat med god samvittighet!

 

Hva er råmat? All mat som ikke er prosessert. Det kan være både grønnsaker, kjøtt og fisk, og den serveres akkurat som vi får den fra naturen – slik kroppen liker det best. Når mat behandles har det nemlig en tendens til å svekke næringsinnholdet. Grønnsaker er et godt eksempel. Rå er de ofte smekkfulle av vitaminer, fiber og antioksidanter og har en lav glykemisk indeks, som gjør at blodsukkeret ditt holdes stabilt. Når de kokes forsvinner ofte en stor del av næringsinnholdet og erstattes av raske karbohydrater, som betyr at den glykemiske indeksen øker. En annen glede med råmat er at du lager den selv. Istedenfor å kjøpe en frossen pizza Grandiosa, setter du sammen en rett selv av ferske, sunne grønnsaker og ubehandlet kjøtt eller fisk. Resultatet smaker bedre og du kjenner i magen at det er sunnere for kroppen. Så, kroppen din er én faktor du bør tenke på når du velger mat. Den andre er miljøet.

Du påvirker miljøet på jorda

Vi lever i en verden hvor både mennesker og naturen rundt oss i stor grad er truet av den økende klimakrisen. Klimagassutslipp fra mennesker står for en oppvarming av planeten som vil ha konsekvenser som vi bare så vidt har sett begynnelsen på. Hvordan havnet vi her? Vi lever fortsatt i etterdønningene av den industrielle revolusjon. Spesielt Europa og USA hadde stor økonomisk fremgang og fikk innflytelse i verden ved at produksjon ble systematisert og effektivisert i fabrikker. Siden den gang har verden kjørt på fossile råstoffer: olje, kull og gass. Fordi disse er karbonbaserte, slippes karbondioksid ut i atmosfæren når de brennes, og det legger seg som et «lokk» rundt jorden. Varme fra sola stenges inne, og temperaturen stiger. Bare et par graders stigning kan ha katastrofale konsekvenser. Men den gode nyheten er at nasjoner og selskaper verden over sakte men sikkert blir grønnere. Ikke bare fordi det er nødvendig, men fordi det er trendy og økonomisk. Ikke tro at et enkelt menneskes handling ikke hjelper, for det gjør det. spis med god samvittighet med riktig mat.

Bærekraftig produksjon hjelper

Bruk internett og les om hvilke matsorter som er snille mot planeten. På generell basis er kjøtt en av verstingene, og spesielt av storfe. Dyrehold er dessverre en massiv bidragsyter til klimagassutslipp, og ved å redusere mengden rødt kjøtt i kosten er du med på å begrense utslippet av gasser litt. Om du elsker kjøtt i maten er det best å velge kylling – det har den minste påvirkningen på miljøet. Det er også andre matvarer som dessverre er med på å ødelegge miljøet. Sunne varer som avocado og mandler krever enorme mengder vann å produsere, som igjen krever energi. For å gjøre en liten ekstra innsats for de kommende generasjonene, hvorfor ikke få med barna på å plante en grønnsakshage? Å spise egne grønnsaker av og til, fremfor å kjøpe, bidrar litt. Om du trenger litt startkapital, ta opp et lån uten sikkerhet hos sambla.no. Egendyrket frukt og grønnsaker smaker godt, og er en hyggelig hobby!