Ta vare på miljøet!

 

De aller fleste vet at menneskeheten står midt i en klimakrise vi ikke vet hvordan vi skal løse. Men selv om det til tider kan føles helt håpløst ut, er det faktisk en del man kan gjøre som enkeltmenneske. Her har vi samlet fire slik ting, til inspirasjon til alle som ønsker å leve litt mer miljøvennlig.

1. Kjøp færre ting

Vi lever i en tid med mye penger og fast fashion, som forurenser ekstremt mye. Som forbruker bør man derfor kjøpe færre ting, og være mer bevisst på hva man kjøper. Å kjøpe kvalitet, om det er mobiltilbehør som deksler eller pynteputer til sofaen, er svært viktig. Du burde heller bruke noen ekstra kroner på å kjøpe noe du kan ha i lang tid, enn noe som er billig og som må byttes ut etter kun kort tid. I tillegg bør alle være flinkere til å selge brukte klær man ikke bruker lenger, eller donere til til Fretex eller lignende organisasjoner.

2. Fly mindre

De aller flest flyr ikke så mye i hverdagen, og man skal ikke nødvendigvis føle på flyskam for å ta én ferietur i året, men du burde absolutt ha et bevisst forhold til hvilke transportmidler du bruker. Det kan også være at du tar bilen når du like gjerne kunne ha tatt toget, eller du tar bussen når du kan ta bena fatt. Likevel er det flyindustrien som absolutt slipper ut mest farlige stoffer, og det er derfor et godt sted å starte. Hvis du flyr minimalt, gjør du absolutt noe bra for miljøet!

3. Vær flinkere til å resirkulere

Hvis du er opptatt av å ta vare på miljøet, bør du også bli flinkere til å resirkulere. Trolig resirkulerer du allerede, men om du gjør det riktig – det er et annet spørsmål. Det er nemlig altfor mange som ikke vet hvordan man resirkulerer riktig. -For hvor skal egentlig de tomme telysene, gavepapiret og brukte kontaktlinser? Det er faktisk mye mer å tenke på enn hva man tror, når det kommer til resirkulering. Faktisk er det så mye at Oslo kommune har laget sin egen Instagram-konto for å opplyse Oslo-folk om hvordan man resirkulerer riktig.

4. Spis mindre kjøtt

Å spise mindre kjøtt er kjempebra for miljøet. Det beste er selvsagt å slutte helt å spise kjøtt, men det er det ikke alle som klarer, og da er det faktisk kjempebra å begynne med små kutt. Kanskje du begynner med kjøttfri mandag og lærer deg noen gode vegetarretter, for så å kutte kjøttet gradvis jo mer du blir vant til det? Det finnes mange fantastiske vegetarmiddager du kan lage hjemme på ditt eget kjøkken, uten at det koster en formue.