Er hyttedrømmen miljøskadelig?

 

Mange nordmenn har hytte, og mange andre drømmer om en egen hytte. Hytteturer er populært, men hytter bidrar også til å ødelegge urørt natur og hyttene står for store utslipp. Hytter har blitt miljøverstinger. Det er altfor mange av dem, og dagens hytter er veldig store. det er slutt på den tiden da hytta var en liten koie uten vann og strøm, med utedo og vedfyring. Nå er hyttene store palass, og de står for store naturødeleggelser i nettopp det vakre landskapet hyttefolket ønsker å oppleve.

Hyttene må bli mindre

Det er ikke bærekraftig å bygge slike store hytter. Villrein og andre arter lider allerede under et stort press fra hyttefelt og turister. Tap av natur er et av de største problemene menneskene står overfor, og kan få konsekvenser som er langt mer alvorlige enn klimaendringene. Her i Norge står veiutbygging, kraftutbygging og hyttefelt for en stor årlig nedbygging av urørt natur, og dette kan ikke fortsette. Hyttene må rett og slett bli mindre og mer miljøvennlige. Vill natur er uerstattelig, og i framtiden må vi tenke annerledes om hytter.

Bygg en miljøvennlig minihytte

Vi må gå tilbake til de gamle hyttetradisjonene, og gjøre hyttene enda mindre. I tillegg må hyttene bygges tettere, og det må bli slutt på luksushyttene. Hyttene må kanskje også deles mellom flere familier. Kanskje blir hytteleie, ikke hytteeie, framtidens løsning. En annen løsning er å tenke smått. I stedet for å bygge et palass, bør du bygge en minihytte. Du kan søke om lån på dagen for å bidra til å realisere prosjektet ditt. Små hytter har mange fordeler. De er billigere å bygge, de ødelegger mindre natur og de bruker mindre strøm. Hvis du i tillegg leier ut hytta når du ikke bruker den selv, bidrar du både til å gi andre fine ferieopplevelser, og du sørger for at hytta er mest mulig i bruk. Utleiepengene kan dessuten bidra til å betale tilbake lånet du tok opp for å bygge den. Minihytte betyr ikke at du må kutte ut alt av luksus, det gjelder bare å tenke smart og prioritere hva du faktisk trenger. Hvis du virkelig elsker naturen, bør du bygge en mest mulig miljøvennlig hytte som ikke ødelegger urørt natur.