Joda, du kan produsere strøm selv

 

Med ny solcelle- og batteriteknologi kommer stadig nye muligheter for privatmarkedet også. Mange kjenner til solceller fra fritidsboliger, og på norske hytter har de blanke panelene vært en del av landskapet i mange år allerede.

Norge skiller seg fra resten av verdens energimarked ved å kunne tilby fullstendig grønn strøm til husstandene. Der andre land bruker både kull- og atomkraftverk for å å produsere strøm, har vi lagt vassdrag i rør. Der driver vannet turbiner, og vi har bærekraftig energi i massevis. Derfor eksporterer vi også mye av den.

Dyrt? Lag din egen

Men selv om strømmen er bærekraftig, koster den å bruke. Det har fått mange til å tenke alternativt om selvforsyning, og bruk av solceller til privatbolig er i sterk vekst. Selve teknologien og bruken er ukomplisert, og allerede kjent for mange. Prinsippet med solceller er at panelene fanger energien, som lagres i batteriene, og derfra forsyner nettet. Det er utstyr som krever en investering, og hvorfor ikke også tenke litt nytt om det å skaffe penger? Mange stikker av med kjempegevinster fra nettspill, og blant de mest kjente er Folkeautomaten. Der kan du også finne noe som kalles Folkeautomaten bonus, som kan gi deg en real tjuvstart på spillene. Sjekk det ut, da vel!

La boligen jobbe for deg, ikke omvendt

For den som ønsker å sette sin egen bolig i arbeid som energiprodusent finnes det en rekke alternativer. Flere leverandører tilbyr skreddersydde løsninger, og det er primært hustakene som brukes til solceller. Faktisk er det flere som i dag produserer privat strøm med overskudd, slik at de selger det de selv ikke bruker! Også for dette finnes det innarbeidede systemer, man behøver ikke være teknolog for å få det til. Husstander som både produserer, bruker og videreselger egen strøm kalles prosumere, avledet av consumer (forbruker).

Staten kan gi støtte

Som om ikke det var nok finnes det også offentlige støtteordninger for de som vil produsere egen strøm, så her er det bare å sette seg ned med notatblokk og Google; kanskje blir du bittelitt rikere som strømprodusent, og det med verdens beste samvittighet?