Kjøkkenhage

 

Kjøkkenhage

En kjøkkenhage, eller grønnsakshage, kan være til stor nytte for mange aspekter av livet vårt. Å dyrke egen mat gir ikke bare flotte farger på tallerkenen, det gir også stor og verdifull nytte for helsen vår. Det finnes da heller ikke være noe hyggeligere enn å hente gulrøtter, salat eller mynte rett utenfor døren. Å dyrke, luke, stelle og stulle i naturlige omgivelser gir næring til mer enn den fysiske helsen vår. Disse aktivitetene gir en enorm gevinst også for hode og psyke. De kan være med på å stresse ned en ellers så hektisk hverdag og gi god, ny energi.

Planløsning av kjøkkenhagen

gull-pris:gullbrev1.noHvis du skal i gang og lage deg din egen kjøkkenhage, eller vil fornye den gamle, kan det være greit å planlegge litt hvordan du har lyst til å ha det – hva du vil dyrke og hvordan. Har du stor hage og mye plass kan du boltre deg og bruke mange forskjellige løsninger. Har du derimot litt mindre plass, som en liten hageflekk eller kanskje bare en terrasse, trenger du smarte løsninger som gir deg rom til å dyrke det du har lyst til. Man kan bruke både store og små blomsterkasser, gamle paller, eller bygge opp bed med kanter rundt. Det kan alltid være lurt, og ganske fornøyelig, å bruke det man har for hånden. Kassekarmene kan f.eks. Lages av gammel parkett, hvis du eller naboen skal bytte ut den gamle. Eller hva med å bruke en gammel emaljert vaskebalje til å plante dine beste urter eller gulrøtter. Husk bare å lage hull i bunnen for god ventilasjon. Lykke til!

Din økologiske kjøkkenhage

Såfremt man ikke bruker sprøytemidler når man odler frem egne grønnsaker i kjøkkenhagen, kan du være enda sikrere på at det du putter i munnen er sunt. Selv om vi i Norge har strenge regler for reguleringer angående sprøytemidler, vet vi kanskje ikke helt hva som skjer i en verden full av industrielt fremstilt mat. Og i en stadig økende propaganda om at vi er nær ødeleggelse av jordkloden vår, er noe av det vi enkeltmennesker kan gjøre når det gjelder klima og miljø, nettopp å kontrollere det vi kan kontrollere selv. All informasjon vi får på tv og internet og leser om i avisen kan lett virke virkelighetsfjernt. Vi vet rett og slett ikke hvor vi kan hjelpe til. Men det å være bevisste våre handlinger og valg angående det vi planter og putter i munnen, gir oss en følelse av mestring og sensibilitet angående besparelse av naturressursene. Kortreist og økologisk med egen kjøkkenhage!